Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΑΜΕΡΙΚΗ--ΕΥΡΩΠΗ!!!

Ποσο δολαριο και ποσο ευρω κυκλοφορουν στην παγκοσμια αγορα; Αυτο θα ειναι το θεμα που θα κρινει απο δω και περα τις σχεσεις Αμερικης -- Ευρωπαικης ενωσης.

Ο Ομπαμα μετα την επανεκλογη του εχει σαν πρωτο μελημα να βαλει σε ταξη πρωτα τα οικονομικα της χωρας του , μιας χωρας που οι παροχες τοσο οι οικονομικες οσο και οι κοινωνικες ειναι πενιχρες.

Τις ΗΠΑ πρωτιστως τις ενδιαφερει τι γινεται στο εσωτερικο , σε δευτερη φαση το βαρος μετατοπιζεται στις σχεσεις με το Μεξικο , τις χωρες της Λατινικης Αμερικης , την Κινα και τελευταια επεται η Ευρωπη.

Απο την αλλη πλευρα η Γερμανικη πολιτικη της λιτοτητας και της μη ρευστοτητας (δεν κοβεται χρημα) στην Ευρωζωνη γινεται ενοχλητικη για τις ΗΠΑ και για αλλες οικονομικες δυναμεις. Ετσι δημιουργουνται ερωτηματα (οικονομικα) και για το πετρελαιο και για το παγκοσμιο εμποριο.

Η ρευστοτητα λοιπον αναμενεται να παιξει τον κυριο ρολο στην πολιτικη Ομπαμα εναντι στην Ευρωπαικη Ενωση. Αυτο θα εχει σαν συνεπεια την πιεση που θα ασκησουν και αλλες δυναμεις οπως : Βραζιλια , Κινα , Ινδια κλπ. τοσο μεσω ΔΝΤ οσο και μεσω αλλων πιεστικων μηχανισμων την Ευρωπαικη Ενωση για να κοψει χρημα και να ρυθμισει εντος ευρω τα χρεη των μελων της (οπως Ελλαδας , Πορτογαλιας κλπ.) και να μην ζητα δανεικα απο τις παγκοσμιες αγορες.

Η κοντρα αυτη μπορει να οδηγησει την Ελλαδα καιν αλλες χωρες εκτος ευρω η στο ενδεχομενο αναδιπλωσης της Γερμανιας.

Γιωργος Κουλουρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου